Hoogzwanger overgestapt naar een caseload verloskundige

 

 

Ha! Wat leuk dat je dit leest. Ik ga je wat vertellen over mijn reis van een normale, gemiddelde verloskundigenpraktijk naar de caseload-verloskundige waar ik bij belandde, en hoe mijn bevalling uiteindelijk verliep. 

Spoiler: in het ziekenhuis. 

Ik zal me even voorstellen. Ik ben Lenne Koevoets, 28 jaar oud, leerkracht en eigenaar van Kickass Bevallen: mijn bedrijf waarmee ik zwangerschapscursussen geef. Ook ben ik sinds november 2021 moeder van een heerlijk meisje: Abby. 

Haar komst was een hele grote verrassing. Ik leefde een heerlijk single leven in Utrecht, werkte als leerkracht 4 dagen in de week op de Vrije School en deed in mijn vrije tijd vooral waar ik zin in had. Een kinderwens was er wel hoor, maar voor later..

Ik wist echt vrij weinig van ‘geboorteland’ en dus ging ik -toen ik de huisarts gebeld had met het nieuws- braaf op zoek naar de dichtstbijzijnde verloskundigenpraktijk. Dit was een middelgrote praktijk met 6 verloskundigen. Hier kreeg ik consulten van 10 minuten en zag ik steeds iemand anders. Ik merkte dat ik dat eigenlijk niet zo prettig vond. Dit werd versterkt toen de verloskundige zei dat minimaal 80% van de eerste bevallingen in het ziekenhuis belanden, nadat ik vol trots vertelde dat ik thuis in bad wilde bevallen! Wat een domper. Ik miste in haar mindset echt het vertrouwen. Haar boodschap was tussen de regels door: ‘haal je maar niks in je hoofd hoor, meisje. Je belandt tóch in het ziekenhuis.’ 

Ik merkte dat ik met steeds minder plezier naar de afspraken ging, en besloot verder te zoeken naar andere mogelijkheden. Zo kwam ik het begrip ‘caseload-verloskundige’ tegen. Een verloskundige die een-op-een werkt, veel tijd vrij maakt voor de consulten (1 uur) en bij je blijft tijdens de bevalling, ook als het medisch wordt. Híer werd ik blij van! Dat leek me nou heerlijk! Uitgebreid praten ter voorbereiding op de geboorte; zo’n enorm belangrijk moment in mijn leven! Ja, het kostte wat meer maar het was het echt meer dan dubbel en dwars waard! Onderzoeken laten ook zien dat continuïteit van zorg zorgt voor betere uitkomsten. Dat is natuurlijk top!

Fast forward naar de bevalling van Abby…

Op de avond vóór de uitgerekende datum braken mijn vliezen. Direct daarna begonnen de weeën, die meteen lekker toe namen in intensiteit en duur. Ik belde Jasmijn (mijn verloskundige), die mijn kant op kwam. Ik raakte al snel in mijn eigen bubbel van de hormonencocktail en het lukte me goed om door de weeën heen te ademen. Helaas lukte het mij niet om in de transitiefase (laatste cm’s tot volledige ontsluiting) goed om te gaan met de intensiteit van de weeën en wilde ik naar het ziekenhuis voor een ruggenprik. 

In het ziekenhuis kreeg ik te maken met de klinisch verloskundige. Gelukkig was Jasmijn er bij, maar al snel werd duidelijk dat deze verloskundige de dienst uit zou maken. Zij was (op z’n minst gezegd) erg dominant. Haar handelingen waren zonder waarschuwing, toestemming of overleg. Meerdere malen heeft ze bijvoorbeeld getoucheerd zonder het aan te kondigen. Ook toen ik riep dat ze moest stoppen (het deed ontzéttend pijn) negeerde ze me en hield haar vingers in mij. Samen met nog een heleboel andere acties van haar zorgde ervoor dat ik totáál niet in mijn bubbel kon blijven, ik voelde mij mega onveilig. Ik had een uitgebreid bevalplan; hier heeft ze niks mee gedaan.. Dit was mega pijnlijk en ook vooral erg jammer, ik hoopte voor Abby op een droomgeboorte. En voor mijzelf eigenlijk ook. 

Naast dat ik pech had met deze verloskundige, had ik zelf ook de regie niet meer in handen. Ik wist simpelweg niet hoe ik met haar op een gelijkwaardig niveau kon communiceren.

Daarvan dacht ik; dat moet anders! En daarom ben ik gestart met Kickass Bevallen en het geven van het programma: ‘Relaxed Bevallen vanuit Regie’. De opleiding tot geboortecoach was voor mij een helende ervaring. Ik mag nu gewoon andere vrouwen en stellen voorbereiden op zo’n manier dat dit hen niet gaat overkomen! Dat zij te allen tijde regie zullen behouden. Ja, dat durf ik wel echt te zeggen. Met dit 4-wekelijkse programma blijft jouw bevalling écht van jou. Leuk als je me volgt ook, ik deel veel tips&tricks.

En ben je verder benieuwd? Neem een kijkje op www.kickassbevallen.nl 

Hoe bereid jíj je voor?

Ik ben ook te bellen voor een telefonisch consult van 45min. Wil je bijvoorbeeld een lastig gesprek met je verloskundige voorbereiden? Omdat je een wens voor buiten de richtlijn hebt? 

Ik kijk met jullie mee en geef handige tips, zodat zowel jij, als je partner én je zorgverlener tevreden het gesprek uit komen.

Ik wens je een fijne zwangerschap en bevalling!

Liefs,

Lenne // Kickass Bevallen 

Instagram.com/kickassbevallen 

+316 23 33 30 88

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Artikelen in deze categorie:

Wat is het thema van jouw bevallingservaring?

Misschien denk je nu ‘thema?!’ wat bedoel je daar nou mee?  Ik kwam er in het verwerkingsproces van mijn bevalling achter dat er een rode draad loopt door mijn ervaring. Een gevoel wat constant terugkwam en wat maakt dat ik mijn bevalling als negatief/traumatisch...

read more